Od ziarenka do tabliczki

23 listopada 2021 r. uczniowie klasy I, IV i V uczestniczyli w wyjeździe edukacyjnym do Pijalni Czekolady w Korczynie koło Krosna. Nasi wychowankowie wzięli udział w niezwykłych warsztatach prowadzonych przez mistrza cukiernictwa, właściciela firmy – pana M. Pelczara. W tym magicznym miejscu, utrzymanym w stylu starej fabryki czekolady, uczniowie ujrzeli egzotyczne drzewo kakaowca, poznali schemat procesu produkcji czekolady, dowiedzieli się, skąd pochodzą różne odmiany ziarna używane do produkcji w korczyńskiej fabryce. Podczas prelekcji uczestnicy mogli wielokrotnie degustować różne rodzaje czekolady.

Właściciel zakładu zadbał o atrakcyjność warsztatów, organizując konkursy wiedzy, w których uważni uczniowie mogli zdobyć słodką nagrodę lub bon upominkowy. Pan M. Pelczar pokazał, jak wygląda prawdziwa linia produkcyjna. Dzieci mogły od podstaw zgłębiać tajniki produkcji, powstawania, zdobienia i pakowania wyrobów. Największych emocji doświadczyli podczas samodzielnego wyrobu czekolad i lizaków, zdobienia wykonanych ręcznie produktów. Wiedzę o ziarnie kakaowca wzbogacili też poprzez seans filmowy. Po spotkaniu uczniowie udali się na zakupy wyrobów z czekolady.

Na koniec wizyty w Pijalni Czekolady wszyscy zostali obdarowani słodkim upominkiem, w którego produkcji sami uczestniczyli, otrzymali również dyplomy za udział w warsztatach. Spotkanie z człowiekiem sukcesu, przedsiębiorcą stanowiło atrakcję dla duszy i ciała, dostarczyło niezapomnianych wrażeń. Mamy nadzieję, ze nasi wychowankowie zarażeni zostali pasją tworzenia, dostrzegli potrzebę rozwijania zainteresowań, realizacji marzeń, by kiedyś odważnie rozpocząć swoją zawodową przygodę.

Joanna Nosal

Infografika Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w KrakowieInfografika Centarlna Komisja EgzaminacyjnaInfografika Kuratorium Oświaty w KrakowieInfografika Ministerstwo Edukacji i Nauki